{ "title": "Çanakkale Türküsü Notaları", "image": "https://www.nota.gen.tr/images/canakkale-turkusu-notalari.jpg", "date": "23.01.2024 03:14:59", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Çanakkale türküsü notaları, Türkiye'nin tarihindeki dönüm noktalarından olan Çanakkale zaferini anlatır. Çanakkale türküsünün olmasında bir mektup kaynak olarak kullanılmıştır. Bu mektubun sahibi Çanakkale ile ilgili kitabı bulunan Emrullah Nutkunun kardeşi Seyfullah tarafından 1914 yılında daha liseye giderken Çanakkale şehrinde iken annesine yazdığı mektuptur. Mektupta artık okuduğu okulun hastane olacağını anlatan Seyfullah, öğretmenlerinde artık askere gittiğini okulu okuyamayacağını anlatır. Türkçe öğretmenin sınıfa yaptığı veda konuşmasından bahseden Seyfullah, öğretmenin dediği 'okuldaki görev ne kadar kutsalsa vatan için yapılacak görev daha kutsaldır. 'sözünü annesine yazdığı mektuba yazarak yaşadığı duyguları anlatırken birden dışarıdan askerlerin söylediği söz kulaklarına takılır ve ' Çanakkale içinde aynalı çarşı anne ben gidiyom düşmana karşı ' sözlerini annesine yazdığı mektupta dile getirir. Bu türküyü söyleyen askerlerin kimileri develer ile kimileri ise yürüyerek hareket ediyordu. Herkes savaş çıkacağını konuşurken Fransız ve İngiliz gemilerinin boğaza dayandığı rivayeti konuşulurdu. Gemilerin İstanbul'u vuracağı konuşuluyorken Seyfullah, İstanbul'a gideceğini mektubunda belirtiyordu. Bu olayı görmeyi temenni ederken mektubunda, sonunda ailesine kavuşacağını belirten Seyfullah sanki orada olamamanın üzüntüsü içerisindeydi.

Seyfullah'ın bu mektubu yıllar sonra ortaya çıkaran ve sazdan adam grubu olarak geçen müzisyenlerin dünyanın çeşitli yerlerinde görsel olarak havada karada ya da denizde klipler çekerek türküyü tüm dünyaya ve Türkiye'ye tanıttı.

Çanakkale türküsü notaları, tam olarak Çanakkale savaşını anlatan ve o dönemi çok iyi yansıtan bir türküdür. Türkünün ait olduğu yöre ise Kastamonu şehridir. Bu türküyü notaya döken kişi ise Muzaffer Sarısözen'dir.

Çanakkale türküsünün notaları

DO - RE - RE - RE - DO - Sİ - DO - LA - LA - SOL - LA - LA - Sİ - DO - SOL - FA - Mİ - RE - FA - Mİ - RE - LA - LA - LA - LA - SOL - LA - SOL - FA - SOL - SOL - FA - LA - SOL - FA - Mİ - RE - RE - DO - Mİ - FA - SOL - LA - SOL - SOL - Mİ - FA - Mİ - Mİ - RE - RE şeklindedir.

Çanakkale türküsün sözleri

Çanakkale içinde aynalı çarşı.

Ana ben gidiyom düşmana karşı, off gençliğim eyvah!
Çanakkale içinde bir uzun Selvi.

Kimimiz nişanlı, kimimiz evli.

Çanakkale içinde bir kırık testi.

Analar, babalar ümidi kesti.

Çanakkale üstünü duman bürüdü.

On üçüncü fıkra harbe yürüdü.

Çanakkale elinde toplar kuruldu.

Vay bizim uşaklar orada vuruldu.

Çanakkale köprüsü dardır geçilmez.

Al kan olmuş suları bir tas içilmez.

Çanakkale'den çıktım yan basa basa.

Ciğerlerim çürüdü kan kusa kusa.

Çanakkale'den çıktım başım selamet.

Anafarta 'ya varmadan koptu kıyamet.

Çanakkale içinde vurdular beni.

Ölmeden mezara koydular beni.

Çanakkale içinde sıra söğütler.

Altında yatıyor aslan yiğitler.

Çanakkale türkünün notaları, daha sonra düzenlenmiştir. Türkünün aslı esası anonim bir türküdür. Geçmişi bizlere anlatan ve her daim acımızı hissetmemizde yardımcı olan ya da bir vatanın nasıl korunduğunu her daim anlatan en güzel türkülerimizdendir. Allah tekrar yaşatmasın.
" } ] }