{ "title": "İstiklal Marşı Notaları", "image": "https://www.nota.gen.tr/images/istiklal-marsi-notlari.jpg", "date": "19.01.2024 21:22:44", "author": "ALİ ATAY", "article": [ { "article": "
İstiklal Marşı Notaları, Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bilinen Milli marşı olarak anılıp ünlü şair Mehmet kif Ersoy tarafından yazılmış olan bu eser, Osman Zeki Üngör tarafından notalar halinde ilk kez bestelenmiştir. 12 Mart 1921 tarihinde Birinci TBMM'de yapılan oylama sonucunda kabul edilip \"İstiklâl Marşı\" olarak isim verilmiştir.

Mecliste İstiklâl Marşı'nı ilk kez okuyan kişi dönemin Milli Eğitim Bakanlığını yapmış olan Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur.

Ünlü şair Mehmet kif Ersoy İstiklâl Marşı'nı, şiirlerini birleştirmiş olduğu Safahat adlı esere dahil etmemiş. Çünkü bu mütevazi şair İstiklâl Marşı'nın kendisinin değil bizzat Türk Milleti'nin bir eseri olduğunu düşünmektedir.

Şiirin bestelenmesi amacıyla açılan yarışmaya 24 tane besteci katılmıştır. 1924 senesinden Ankara'da bir araya gelen seçici kurul, ilk olarak Ali Rıfat Çağatay'ın bestesini İstiklal marşı için uygun bulmuşlardır. Bu bestenin kabul edilmesi 1930 yılına kadar sürmüş olsa da 1930 yılından sonra değişikliğe gidilerek, dönemin Cumhurbaşkanlığında Senfoni Orkestrası Şefi yapmış olan meşhur bestesci Osman Zeki Üngör'ün 1922 yılında hazırlamış olduğu bugünkü çalınan beste yürürlüğe konmuştur. Toplamda dokuz dörtlük ile bir beşlikten meydana gelen marşın armonileşme işleminde Edgar Manas yapmıştır. Bandoda gerekli olan düzenlemesini ise İhsan Servet Künçer yapmıştır. Osman Zeki Üngör'ün yakın dostu olan Cemal Reşit Rey'le yapmış olduğu bir röportajında kendisinin belirttiği üzere aslında bestelenen notaların başka bir güfte yerine yapılmış olduğunu ve İstiklal Marşı bestesi olarak düşünülmediğini belirtmişlerdir.

İstiklal Marşı Melodika ve Flüt Notaları şöyledir

1. Tonlama.

KORK -MA -SÖN –MEZ –BU –ŞA –FAK –LAR –DA –YÜ –ZEN –AL –SAN -CAK.

DO -Mİ –FA – SOL –RE –FA -Mİ – Mİ –LA – Sİ - DO -Sİ –SOL -Sİ.

SÖN –ME –DEN –YUR –DU –MUN –ÜS –TÜN –DE –TÜ –TEN –EN –SON –O -CAK.

Sİ –LA - Sİ – FA –FA - LA –SOL –RE – Mİ –FA –SOL -LA -Sİ –DO -RE.

O –BE –NİM –MİL –LE –Tİ –MİN –YIL –DI –ZI –DIR –PAR –LA –YA -CAK.

Mİ –RE –RE –RE - -Sİ –LA –SOL –DO –Sİ –DO –FA –DO –Sİ –LA -SOL.

O –BE –NİM –DİR –O –BE –NİM –MİL –LE –Tİ –MİN –DİR –AN -CAK.

FA –SOL –Mİ –Mİ –RE –DO –Sİ –LA –SOL –FA –Mİ –Sİ –DO -Mİ.

İstiklal marşının flüt ve melodika notaları yardımıyla çalınan bir diğer tonlama türü ise aşağıda verilmiştir. Çalma esnasında bu farkı gözlemlemek mümkündür. İlk kısmı yani girişinde bu tonlamada 1. Tonlamada olduğu gibi do notası ile giriş yapılmamaktadır. Bu tonlamadaki giriş re notasıyla yapılmaktadır. 2. Tonlama örneği aşağıda verilmiştir.

2. Tonlama.

KORK -MA -SÖN –MEZ –BU –ŞA –FAK –LAR –DA –YÜ –ZEN –AL –SAN –CAK.
-re –sol –la –bsi –fa –la –sol –sol –do –re –bmi –re –si –re.

SÖN –ME –DEN –YUR –DU –MUN –ÜS –TÜN –DE –TÜ –TEN –EN –SON –O -CAK.
-do –re –do –re –la –la –do –bsi –fa –sol –lab –si –do –re –mi -fa.

O –BE –NİM –MİL –LE –Tİ –MİN –YIL –DI –ZI –DIR –PAR –LA –YA -CAK.
-sol –fa –fa –mi –fa –re –do –bsi –re –do –re –la –re –re -do.

O –BE –NİM –DİR –O –BE –NİM –MİL –LE –Tİ –MİN –DİR –AN -CAK.
-bsi –la –bsi –sol –sol -fa- bmi –re –do –bsi –la –sol –re –re -sol.
" } ] }