{ "title": "Keman Notaları", "image": "https://www.nota.gen.tr/images/keman-notalari.jpg", "date": "19.01.2024 05:45:18", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Keman Notaları, Keman bir yayla çalınan telli bir enstrümandır. Keman romantik anların yaşanmasında ilaç olan müzik aletidir. Yaşamış olduğunuz andan itibaren sizi derinden etkileyen, eşsiz güzellikteki sesiyle, bir sıcaklık yayılır yüreklere, alır götürür zamana ve darbelere, yollara ve hasretlere dirençli. Sevdiklerinizle keman dinlerken daha farklı duygulara yelken açtığınız olmuştur belki. İşte kemanın yaşattığı farklı duyguları, yaşamak ve yaşatmak isteyenler, kemanın Batı müziği enstrümanı olmasına rağmen Türk müziğinde kullanılan keman birçok uygarlıkta tarihiyle birlikte kemani bestekarlar vardır. Bu bağlamda müziğin dili evrensel olduğundan ilk insanlarda nasıl başladığının her ne kadar efsaneye dayanan geçmişi varsa da gerçek olduğuna inanılan yanları da bulunmaktadır. Yani esen rüzgârların, sazlıklardaki kırık kamışlara çarparak çıkarmış oldukları ıslık seslerini, insanların taklit ettikleri, üzüntülü ve sevinçli günlerinde çıkarmış oldukları seslerin ilk müzik duygularını verdikleri tahmin edilmektedir. Kemanı tutabilmek için sol ele alınır. Sonra paralel bir şekilde dik oturularak bileğin keman yönüne doğru çevrilir. Her enstrümanda olduğu gibi kemanda da akort işlemi oldukça önemlidir. Kemanı akort edebilmek için ilk önce keman tellerinin isimleri ile başlanır. Keman tellerinin kalından inceye, soldan sağa sıralanışı sol, re, la, mi şeklindedir. Ses gelen yerden kemanın sesi birbiriyle uyum sağlıyorsa istenilen telin akordu yapılmış demektir. Diğer tellerde akort edilebilir.

Keman Notaları; Kemanın dört adet teli vardır. Akort sistemi kalın tellerden ince teller; Sol, re, la, mi olarak düzenlenmiştir. Türk müziğinde ise Batı kemanlarıyla aynı akort sistemine bağlı olarak şeklinde; Do, sol, re, la diye isimlendirilmiştir. Yeni başlanıldığı zaman teller üzerinde birebir çalışma yapılır ve her tel üzerinde parmakların nasıl dizilmesi gerektiğini ve hangi notaya hangi parmakla basıldığı öğrenilir. Başlangıç olarak bir tel ile çalışırken diğer telleri çıkartmak uygun olabilir. Kemanda ilk tutuş ve duruş öğrenildikten sonra parmaklar ile nota basma öğrenebilme aşamasına geçilebilir. Keman sesi büyüleyicidir. Ancak müzik sadece sesten oluşmaz, sessiz kalabilecek yerlerde vardır. Yani müzikte notaların ve basmaların ne kadar çalınacağını veya sessiz kalınacağını belirler. Her nota ve basma şeklinin bir değeri yani vuruş süresi olmasıdır. Keman mi telini tanımlarsak mi telinde birinci parmak fa, ikinci parmak sol, üçüncü parmak la şeklindedir. La telini tanımlarsak birinci parmak si, ikinci parmak do, üçüncü parmak re şeklindedir. Re telini tanımlarsak birinci parmak kalın mi, ikinci parmak kalın fa, üçüncü parmak Sol'dur. Sol telinde ise birinci parmak kalın la, ikinci parmak kalın si, üçüncü parmak kalın do şeklindedir. Kemanın zarafeti ruhunuzla bütünleştiği zaman, bilin ki o inceliğe yer açmış olacaksınız sanat dünyanızda.
" } ] }