{ "title": "Kısa Sap Bağlama Notaları", "image": "https://www.nota.gen.tr/images/kisa-sap-baglama-notalari.jpg", "date": "21.01.2024 08:10:56", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Kısa sap bağlama notaları: Kısa sap bağlama düzeni en alt boş tel Re telidir. Alt tel boş olarak re sesinden başlar ve mi sesine doğru iner. Bir notadan sonraki 3. Perde onun bir alt sesidir. Örnek verecek olursak alt boş tel Re sesidir. 3. Perde aşağıya inersek mi sesi bulunur. Nadir olarak mi ile fa ve si ile do notaları yan yanadır. Bu arada mi notasının altında fa notası vardır.

Kısa sap bağlama düzeni
Kısa sap bağlamanın bölümleri

Gövde: bu kısma tekne denir armudi biçimindedir. Genellikle tekne dut ağacından yapılır. Kestane kavak meşe gürgen ağacından da yapılabilir.

Göğüs: Teknenin üzerine yapıştırılan bölüm sık elyaflı ağaçlardan yapılır. Ladin köknar gibi ağaçlardan elde edilir. Tek parça olabileceği gibi kenarlara ek olarak başka renkli ağaçlarda kullanılabilir.

Sap: Sert ağaçlardan yapılır. Sazın perdelerini olduğu kısımdır.

Perdeler: Notaların yerlerini belirleyen misinalardır ve sazın sapına bağlıdırlar.

Burgular: Ucunun biri alt eşiğe bağlanan tellerin üst kısmında bağlandığı sapın uç kısmındaki deliklere yerleştirilen tahtadan yapılmış parçalardır. Tellerin üst kısmına bağlandığı salın uç kısmındaki deliklere yerleştirilir. Burgulara kulak ismi de verilmiştir. Burgular çevrilerek tellerin gerginliği ya da gevşekliği ayarlanır. Akort ayarlarını yapmaya yarar.

Üst esik: Burgulardan gelen tellerin sap üzerinde eşit aralıklara ve yükseklikte tutulmasına yarar.

Orta esik: Sap üzerinden gelen tellerin göğüs üzerinde eşit aralıklarda ve yükseklikte durmasını sağlayan telin titreşimini ise göğüs aracılığıyla tekne ye iletme görevini üstlenir.

Alt eşik: Tarak diye adlandırılan tellerin tekneyle bağlandığı bölümdür.

Teller: Kısa saplı bağlama telleri çelikten yapılmaktadır. Orta ve büyük boy sazlarda düz tellerin yanında sırma tellerde kullanılır.
" } ] }