{ "title": "Müzik Notaları", "image": "https://www.nota.gen.tr/images/muzik-notalari.jpg", "date": "19.01.2024 18:06:58", "author": "Hülya Ellikçi", "article": [ { "article": "Müzik notaları, müziğin alfabesi olarak adlandırılabilmektedir. Notalar, müzikteki seslerin yüksekliklerini yani kalınlıklarını ya da inceliklerini ve sürelerini göstermek için kullanılan işaretler olarak karşımıza çıkmaktadır. Müzikal sesleri simgelemekte olan bu işaretler, müziği okuyup yazıya almaya yarar. Bu notaların 5 çizgiden oluşan dizek üzerinde dizilmesi sayesinde melodilerin kâğıda dökülmesi mümkün olmaktadır.

Müziği yazılı olarak ifade etmeye yarayan müzik notaları üzerinde gerçekleştirilen tüm değişiklikler ve bu notaların dizek üzerinde bulunduğu yer notaların kalınlık/incelik ve uzunluk değerlerinin belirlenmesi üzerinde büyük bir etkisi olmaktadır. Yazıda kullanılan alfabelerin nasıl ki bir adı varsa, notaların da kendi adları bulunmaktadır.

Notaları adlandırma konusunda iki temel sistemin kullanıldığı görülmektedir. Bunlardan ilki çoğunlukla İtalya, İspanya, Fransa ve Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinde kullanılmakta olan ve Aziz Iohanne Battista ilahisinin ilk hecelerinden isimlerini almakta olan Do, Re, mi sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğeri ise İngiltere ve Almanya gibi kuzey ülkelerinde kullanılmakta olan A, B, C sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır.
" } ] }