{ "title": "Saz Nota Yerleri", "image": "https://www.nota.gen.tr/images/saz-nota-yerleri.jpg", "date": "21.01.2024 12:28:52", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Saz nota yerleri, bunu öğrenmenin en iyi yolu videolu anlatımlar olsa da vereceğimiz bilgilerin işinize yarayacağını düşünüyoruz. Saz çalmayı öğrenmek isteyenler ya da bir enstrüman çalmayı öğrenmek isteyenler açısından en karmaşık olgulardan birisi bemol, natural ve diyez gibi kavramlardır. Bu nedenle enstrüman çalmayı isteyenler öncelikle temel müzik eğitimi almalıdır. Bu şekilde temel müzik eğitimi olmazsa, enstrüman eğitimi önemli derecede yavaş gider. Buna rağmen enstrüman çalmayı isteyenler sabırsızca hareket ederek bunları dikkate almamakta ve hemen eser çalmayı hedeflemektedir. Bu büyük olasılıkla hüsranla sonuçlandığından, çalınmak istenen enstrümanda önemini kaybetmektedir. Bu yüzden saz çalmak isteyen ya da enstrüman çalmak isteyenler bemol, diyez ve natural kavramlarını öğrenmelidir.

Bemol: Bir notanın önüne geldiğinde notayı yarım ses kalınlaştıran müzik işaretidir.

Diyez: Bir notanın önüne geldiğinde notayı yarım ses incelten müzik işaretidir.

Natural: bu müzik işareti notanın normal çalınacağını gösterir. Kullanımı genellikle diyez ya da bemolle yarım ses değiştirilen notanın yeniden normal çalınacağını göstermek amacıyla olur.

Saz nota yerleri do re mi fa sol la si do re. Biçiminde kromatik dizi olarak tanımlanan şekilde sıralı olarak tekrar eder. Ardışık iki notanın arasında bir tam ses farkı vardır. Diyez ve bemol bir notayı yarım ses inceltmekte ya da kalınlaştırmaktadır. Bu nedenle aralarında bir tam ses olan notaların önüne eğer bemol ya da diyez gelirse önceki notadan yarım ses daha farklı yeni bir nota meydana gelir. Bu notalara do diyez, la bemol, si bemol gibi isimler verilir. Örneği re notasının önüne bemol getirilirse re bemol ortaya çıkar ve yarım ses kalın re oluşur. Bu re ve do arasında yer alır. Aynı şekilde do diyez do notasından yarım ses ince olacağından re ve do arasında yer alır. Bu nedenle re bemol ve do diyez aynı sese karşılık gelen notadır. Bu durum ardışık notalarda da geçerlidir. İnce notanın bemolü ve kalın notanın diyezi aynı ses olur.

Ardışık iki notanın arasında bir tam ses vardır. Fakat bu bütün ardışık notalarda böyle değildir. Fa mi ile si do arasında yarım ses fark olur. Bu yüzden bu notaların arasında bemol, diyez olamaz. Yani mi diyez ile fa bemol olamaz. Bu do bemol ile si diyez içinde geçerlidir.

Diyez ve bemol kullanımı enstrümanlarda farklılık gösterir. Sazda perdeler kromatik dizili şekilde ilerler. 1. Perdeden itibaren her perde bir sese karşılık gelir. Burada tek fark ve karıştırılan konu iki notanın arasında normal bir perde bulunması gerekirken perdenin ikiye bölünmesidir. Yani orta telde 6. Perdede olan si notasıyla 3. Perdede olan la notası arasında iki adet si bemol bulunur. Buradaki iki bemol maalesef karıştırılmaktadır. Özellikle saz çalmaya yeni başlayanlar için karıştırılan bir konudur. Sırf bu nedenle eserlerin çalınışı yorumlanması bile değişebilir.

Halk müziği eserleri çalınırken genellikle naturel si yerine kullanılan si bemol2 kullanılır. Bazı batı tarzı eserlerde ve özgün müzik eserlerinde ise natural si yerinde de si bemol kullanılır. Si bemol kullanılacak eserler kendini hemen tonuyla belli eder. Bunlarda si bemol2 ya da natural si kullanılamaz. Eğer kullanırsanız çaldığınız eser bir anda bambaşka bir eser olabilir. Si bemol2 ve natural si de çok karıştırılır. Halk müziği eserlerinde çoğunlukla si bemol2 kullanılır. Ancak bunu saz çalanlar natural si sanır. Bağlamayı sazı batı tarzında, özgün çalanlar ise si bemol2 kullanımı yerine natural si kullanır. Bir eseri si bemol2 ve natural si olarak dinlediğinizde farklı eserler olarak algılarsınız.
" } ] }