{ "title": "Si Notası", "image": "https://www.nota.gen.tr/images/si-notasi.jpg", "date": "20.01.2024 21:13:48", "author": "ALİ ATAY", "article": [ { "article": "
Si Notası, notların sırası itibariyle yedincisi olarak bilinmektedir. Notalar ise şu şekilde sıralanmaktadır: Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si. Bu notalar içerisinde si notasının kalını ve incesi bulunmaktadır. Yani kalın si ve ince si notası mevcuttur. Bu nota ve diğer notalar müzik aleti yardımıyla çalınır.

Nota kavramı müziksel sesleri imgeleyen işaretlere verilen addır. Başka bir deyişle nota kavramı müziğin okunarak yazıya dökmeye yarayan sembollerin ve bu sembollerin temsil ettiği temel frekansların her birisine verilen addır. Si notası da bu frekanslardan birisidir.

Nota (Not etme kelimesinin kökünden gelir.) kelimesi bir düşünceyi daha sonra kullanmak için semboller yardımı ile herhangi bir yere o düşünceyi temsil edebilecek bir şekilde yazmayı ve dökmeyi anlatır. Müzik notası kavramı da bir sesi ifade etmek üzere dize üzerindeki yerine konulmuş olan bir kayıt ya da işaret türüdür. Müziğin yazılı hale gelmesinde yardımcı olan her bir nota müzikte belirli bir oluşuma karşılıktır. Si notası da bu oluşumlardan birisidir.

Notaların ortaya çıkması (Keşfedilmesi) ile gelişimi müzik oluşumu pratiğine ileri düzeyde bir gelişme zemini hazırlamıştır. Notalama sistemi, icra eden kişileri ezberleme zorunluluğundan kurtararak hem çalınacak müzik parçalarının uzamasına ve hem de çeşitli zamanlarda ve farklı ülkelere ait olan notalandırılmış yapıtların eklenmesi sonucunda repertuarın çeşitlenmesi ve zenginleşmesi imkânı doğmuştur. Notaların keşfi sayesinde bir müzik sanatçısı daha önce bilmediği bir müzik eserini seslendirebilmek adına tek başına notalar yeterli olmuştur.

Notaları oluşturmak adına günümüzde iki sistem hakimdir. Bunlardan birincisi daha çok Türkiye, İspanya, İtalya ve Fransa gibi Akdeniz'e komşu olan ülkelerde kullanılan Aziz Lohanne Battista ilahisinin ilk harflerinden oluşan do – re – mi sistemidir. İkinci sistemi ise Almanya ve İngiltere gibi kuzeyde yer alan ülkelerin kullanmış olduğu A- B- C sistemidir. Yani birinci kısımda yer alan notalar Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si iken diğer kısımda kullanılan notalar ise C= Do, D= Re, E= Mi, F= Fa, G= Sol, A= La, B= Si (Bu durum İngilizler için geçerli) H= Si (Bu durum ise almanlar için geçerli) Buradaki temel fark ise Si notasından kaynaklanmaktadır. İngilizler Si notasının tanımlarken kullanmış olduğu harf sistemi yukarıda görüldüğü gibi B harfi iken Almanlar için Si notasının karşılığı H harfidir.

Ayrıca yalnızca Si notası hariç diğer bütün notaların babası Gui d' Arezzo olarak bilinmektedir. Arezzo kendisine bu ismi ünlü Lohannes Battista ilahisinde yer alan mısraların ilk hecelerinden alması sonucunda takmıştır. Yalnız yedinci ve son olan notanın adı için (Yani Si notası) uzun yıllar boyunca B harfi olarak kullanmış ve böyle kalmıştır. Sonrasında ise 13. Yüzyılın başlarında ise ünlü ilahi Sanete Lohannes'in cümlelerinin baş harflerinden oluşan Si (Notası) halini almıştır.
" } ] }