{ "title": "Yan Flüt Notaları", "image": "https://www.nota.gen.tr/images/yan-flut-notalari.jpg", "date": "19.01.2024 09:47:47", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Yan Flüt Notaları, bu enstrümanda çalınan notaların neler olduğuna bakmadan önce öncelikle notanın ne olduğuna bakmak gerekmektedir. Nota oluşturulan bir müziği okumaya yarayarak onu yazıya alan ve yazıya alınmış şekillerin temsili olan frekanslarına verilen addır. Kısacası bu durum müziğin yazılı bir ifadesidir. Her bir nota müzikte bulunan belli bir sese karşılık gelmektedir. Şimdi yan flüt için notalara bakacak olursak;

Bu notanın ilki do sesidir. Bu bazen ut şeklinde de adlandırılmaktadır. Sonra ise Re, Mi, Fa, Sol, La, ile Si olarak devam eder. Yani toplamda tam yedi adet nota bulunmaktadır. Bizdeki nota gösterme şekli ile Avrupa'da oldukça farklıdır. Avrupa'da alfabenin ilk yedi sırası kullanılarak gösterilir. İlk olarak C (Do)- D (Re)- E (Mi)- F (Fa)-G (Sol)-A (La)- B (Si) biçiminde oluşturulmakta olan bu sistemden hangisini öğrenmek istediğinize kendiniz karar vermelisiniz. Yan flüt notaları böyledir. Bir diğer nokta ise parmakların duruş yeridir. Flüte üfler iken sol el üstte sağ el ise altta duracak şekilde olmaktadır. Sol eldeki serçe parmak ise herhangi bir perdeyi kapatmamaktadır. Her bir delik ise mutlaka kendi parmağı ile kapatılmalıdır. Ayrıca yan flüt üfler iken ince sesler 'tü' şeklinde kalın sesler ise 'du' sesi ile çıkarılmaktadır. Notalardan sonra gelen konu flütte bulunan ses renkleridir. Notaların yardımı ile çıkarılan bu ritmik değişikliklerde tınlama bölgesi, kalın sesler, orta sesler ve ince sesler arasındaki tını değişikliklerini göstermektedir. Bu tını değişiklikleri en iyi dinleme yolu ile ayırt edilebilir.

Yan flüt en kalın şekilde portrenin alt kısmına çizilen birincil ilave çizgideki 'Do' notasıdır. Bu nedenden dolayı 'Do Flüt' olarak da kullanılmaktadır. Flütten çıkan bu kalın ses kadifemsi ve pürüzlü bir biçimde çıkmaktadır. Tek başına duyulduğunda ise insanı oldukça etkiler ve ruhuna dokunur. Ancak bu ses başka çalgılar ile rahatlıkla örtüldüğünden dolayı orkestranın bunu göz önüne alması gerekmektedir. Orta ses bölgesi ise birinci ile ikinci oktavlar arasında bulunan 'La' sesi yan flüt için orta ses şeklinde adlandırılır. Bu çıkan tonlar ise oldukça yumuşak olduğundan insan üzerinde tatlı duygular uyandırmaktadır. Pastoral tarzda yazılmış olan müziklerdeki flüt soloları be ses genişliği arasında yazılmaktadır. İnsan şefkat duygusunu uyandırmaya çalışmaktadır. Son olarak değinmemiz gereken şey ince ses bölgesidir. Bu da ikinci oktav arasında bulunan 'La' notasından sonra gelmekte olan en ince ses olma niteliğine sahiptir. En ince ses ise portrenin üstüne çizilen beşinci ilave çizgisinden sonra gelen 'Do' notasıdır. En ince çıkan bu ses sınır çizgisi olarak da bilinmektedir. Oldukça az bir şekilde birkaç ses daha zorlansa bile yan flüt daha fazla ses çıkaramaz. Zaten bundan daha incesi de yaygın değildir. Flütten sesler yukarıya doğru çıktığında parlar. Bu tonda çalınan müzikler insanı mutlu, sakin ve huzurlu bir havanın varlığına inandırır. Flüt kullanılarak çıkarılan bu sesler ince olduğundan dolayı canlı ve gürdür. Besteciler bu sesleri kullanmak istedikleri zaman sıklıkla pikolo tarzında olan yan flüt türünü tercih ederler. Müzikte bulunan sololar ise daha çok ince ses genişliği aralığında yazılmaktadır. Bunun nedeni ise ses frekansının dinleyiciler arasında fark oluşturmasıdır.
" } ] }